Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Generacija bez dima (smokefree)

Možemo li se nadahnuti idejom da od određene generacije krenemo s programom „generacije bez dima“? Možemo, naravno! S time bi se složili i roditelji i nastavnici i liječnici…

S ovakvom idejom je upravo krenuo britanski zdravstveni sustav, želeći odgovoriti na probleme zapažene u savjetovanju i bazirajući se na podacima o uočenom trendu porasta broja pušača i „vejpera“. Naime, vidljiv je trend porasta broja djece koja puše (i vejpaju) unatrag 3 godine. Tako je prošle godine bilo u populaciji 9% pušača u generacijama djece od 11-15 godina starosti.

Britanci su krenuli s prijedlogom zakonske zabrane prodaje jednokratnih e-cigareta u potpunosti za ciljanu populaciju te namjeravaju ograničiti i umanjiti privlačnost dizajna pojedinih kutija cigareta i „nastavaka s okusom“ za e-cigarete.

U Hrvatskoj se, također, pomno razmišlja o štetnosti duhana i duhanskih proizvoda te se usklađuje zakonodavni okvir sa zakonima Europske unije. 

Od 18.siječnja 2024. je u javnom savjetovanju prijedlog Zakona kojeg je 8.2.2024. podržao jednoglasno naš Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport, a to je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Taj zakonski prijedlog uvodi neke nove pojmove, poput pojma grijanih duhanskih proizvoda, koji će morati biti primjereno označeni, arome u grijanim proizvodima se više neće moći upotrebljavati, zabranjuje se konzumacija u zatvorenim prostorima.

Ovaj prijedlog ukazuje na to da Hrvatska zaoštrava odnos prema konzumaciji e-cigareta, u velikoj mjeri zbog toga što sve mlađa populacija i u našoj zemlji ima tendenciju kopiranja loših navika, rastućih u svijetu.

Tako novi prijedlog Zakona predviđa visoke novčane kazne za prekršitelje pravila o zabrani pušenja u svim zatvorenim prostorima.

Kazna za pravne osobe je od 9300 do 20.000 eura, a za fizičke osobe od 260 do 660 eura, odnosno do 2660 eura za vlasnike lokala.

Nadamo se da ćemo tako, uz pomoć zakonskih restrikcija ali i uz proširenje svijesti o štetnosti pušenja, u konačnici jednog dana doći do „generacije bez dima“. 

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content