Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Europski tjedan mobilnosti (16. – 22.09.)

Svake se godine, počevši od 2002., u periodu od 16. do 22. rujna, održava Europski tjedan mobilnosti  u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije) i nekoliko europskih organizacija (EUROCITIES, ICLEI – Local Governments for SustainabilityRegional Environmental Center for Central and Eastern Europe).

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente – tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti te „Dana bez automobila“ koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Ova inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Poticanjem javne svijesti o potrebi akcija protiv zagađenja u urbanim sredinama, promicanjem prava na zdravi život te edukacijom građana u cilju poboljšanja kvalitete života u urbanim sredinama, gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse vezane za održivo kretanje i mobilnost. Također, gradovi međusobno razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana.

Kako je sve počelo?

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti započelo je projektom „U grad bez mog automobila!“. Margot Wallström, bivša članica Europske komisije za okoliš, ustanovila je 2000. godine europsku inicijativu pod nazivom „Dan bez automobila” u cilju poticanja gradova da pokažu brigu za okoliš. Na taj su dan gradovi trebali ograničiti kretanje motornih vozila u pojedinim dijelovima, poticati korištenje održivih modela kretanja naglašavajući njihovu važnost i podizati svijest o tome koliko odabir vrste i modela kretanja građana utječe na očuvanje okoliša.

Gdje smo stigli do danas?

Danas je Europski tjedan mobilnosti najveća kampanja podizanja svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, a aktivno se obilježava u više od 2000 europskih gradova, što dovoljno govori o njenoj važnosti i veličini.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) te odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Tom temom se želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje pristupa koji obuhvaća sve građane.

Kako svatko od nas može doprinijeti?

Kada god je to moguće, svatko od nas može umjesto vožnje automobilom odabrati hodanje i šetnje te vožnju bicikla. Osim što je bolje za okoliš, fizička aktivnost takvog tipa povoljno utječe i na naše zdravlje, kako tjelesno, tako i mentalno.

Također, ukoliko je moguće, mogli bismo nastojati koristiti „Carpool“, odnosno „suprijevoz“, čije su koristi višestruke – smanjenje troškova puta, smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš te smanjenje gužvi na našim cestama.

Ines Drvar, dr.med.

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

IZVORI:

1) https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/europski-tjedan-mobilnosti-2018/   

2) https://mzoe.gov.hr/vijesti/europski-tjedan-mobilnosti-2020/5928   

3) https://europski-fondovi.eu/vijesti/europski-tjedan-mobilnosti-2020     

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content