Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Europski tjedan javnog zdravlja

Europski tjedan javnog zdravlja (EUPHW) počeo se obilježavati 2019.godine, a ovo šesto po redu obilježavanje se održava između 13. i 17. svibnja 2024.  sa sveobuhvatnom temom – Zdravlje je politički izbor! – ističe se međudjelovanje politike i zdravlja kako bi se stvorila održiva promjena za bolje zdravlje u budućnosti.

Europski tjedan javnog zdravlja ima za cilj:

  • Založiti se za javno zdravstvo i inkluzivnije društvo diljem Europe.
  • Podići svijest i proširiti postojeće poruke o najrelevantnijim javnozdravstvenim temama na europskoj i globalnoj razini.
  • Stvoriti povjerenje i inovativnu suradnju među svim stručnjacima koji pridonose javnom zdravlju na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini.

Podizanje svijesti o javnom zdravlju i promicanje suradnje među javnozdravstvenom zajednicom u Europi od velike je važnosti za prevenciju raznih bolesti i poremećaja.

Politika „Zdravlje za sve“

Europski tjedan javnog zdravlja svake godine nastoji skrenuti pažnju na važnost kreiranja politika koje su ključne za unapređenje zdravlja svih građana Europe. U srcu tih politika leži koncept “Zdravlje za Sve”, što je sveobuhvatan pristup koji teži osigurati da svi ljudi, bez obzira na svoj socioekonomski status ili druge faktore, imaju pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i uslugama koje su im potrebne za održavanje zdravlja. Posebno se pridaje pažnja najranjivijim skupinama u društvu, poput starijih osoba, djece, osoba s invaliditetom i migranata.

Kroz Europski Tjedan Javnog Zdravlja, politika „Zdravlje za Sve“ se ističe organiziranjem različitih inicijativa i događaja. To uključuje panele rasprava o politikama zdravstvene zaštite, radionice o promicanju zdravih stilova života, kampanje za podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja te edukativne aktivnosti o pravima pacijenata i dostupnosti zdravstvenih usluga. Osim toga, Europski tjedan javnog zdravlja pruža priliku političarima da se obvežu na provedbu navedene politike i da poduzmu konkretne korake kako bi osigurala integracija iste u nacionalne zdravstvene sustave.

Kroz sve ove aktivnosti, politika „Zdravlje za Sve“ ostaje ključni temelj Europskog tjedna javnog zdravlja, podsjećajući nas na važnost zajedničkog napora u ostvarivanju zdravije i pravednije Europe za sve njene građane.

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content