Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Debljina i mentalno zdravlje – povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Ovogodišnji slogan dana mentalnog zdravlja je Učinimo mentalno zdravlje i psihološku dobrobit globalnim prioritetom za sve. Povodom obilježavanja ovog dana je Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti izabrao temu od javnog interesa te organizirao online predavanje pod naslovom „Debljina i mentalno zdravlje“, koje je održala prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac Bulian, redovita profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U svome radu prof. Bulian se bavi istraživanjima različitih poremećaja hranjenja, poremećaja prejedanja, simptoma restriktivnoga i bulimičnoga ponašanja u adolescenciji i ranoj odrasloj dobi te poremećajima hranjenja u sportaša.

Prema sažetku samo predavanje se usmjerilo na slijedeće:

„Iako je za razumijevanje fenomena pretilosti potrebno uzeti u obzir biološku, psihološku i socijalnu perspektivu, fokus je ovoga predavanja na psihološkim determinantama debljine. Istraživanja pretilosti najčešće su korelacijska, pa se čimbenici koji prethode razvoju pretilosti smatraju uzrocima, a neki koji slijede pretilost njezinim posljedicama. U predavanju su bila predstavljena istraživanja koja pokazuju kako psihološki čimbenici, poput reakcije na emocionalna iskustva ili samonametnutoga suzdržavanja u jedenju, povećavaju vjerojatnost pretilosti.“

Predavačica je također naglasila posljedice debljine kao što su sve veća učestalost mentalnih bolesti, posebice depresije, anksioznosti i poremećaja prehrane. Na samom kraju je istaknuta mogućnost liječenja debljine pomoću kognitivno bihevioralne terapije te su dani primjeri primjene ovoga modela u tretmanu debljine i održavanju poželjne tjelesne težine kao jednako važnom dijelu tretmana.

Poziv je bio upućen stručnoj javnosti – djelatnicima Zavoda, djelatnicima osnovnih i srednjih škola, stručnim suradnicima, nastavnicama i učiteljicama, djelatnicima u zdravstvu, liječnicama školske i obiteljske medicine, djelatnicama županijskih centara za socijalnu skrb. Drago nam je da su svojim odazivom pokazali interes za ovu relevantnu temu i zajedno s nama obilježili Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svoju zahvalnost izražavamo i Županiji na financijskoj podršci zahvaljujući kojoj je održano ovo edukativno predavanje.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content