Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

1. siječnja: Dan za donošenje novogodišnjih odluka

Nova godina, novi dan, novi početak…

Jeste li se ikada našli u prilici da donesete novogodišnju odluku?

Svakom odlukom želimo nešto promijeniti ili poboljšati kod sebe!

Od nove godine se želim više kretati, želim se manje živcirati, želim pročitati više knjiga, želim započeti novu edukaciju… ili, želim prestati s nekom lošom aktivnosti (npr. prestati pušiti, prestati unositi previše šećera u organizam, prestati opsesivno gledati u ekran-bilo mobitela, bilo televizora, bilo tableta). Kako da donesem odluku?

Odlučivanje je cjelovit proces, te kao svaki proces ima svoje dijelove ili faze. Donijeti valjanu odluku može se kroz ove četiri faze: svijest o potrebi za promjenom, priprema odluke, donošenje odluke i provedba odluke.

Ova podjela može se učiniti još detaljnijom. U skladu s tim postupak odlučivanja i donošenja odluka ima sljedeće elemente: uočavanje problema, definiranje cilja/ciljeva, donošenje preliminarne odluke, produciranje liste mogućih rješenja (uz njihovu procjenu), odabir rješenja, provođenje odluke u praksi, praćenje izvršenja odluke.

Uočavanje problema te definiranje ciljeva, donošenje preliminarne odluke, produciranje liste mogućih rješenja i evaluacija istih, spada u fazu pripreme odluke.

Uočavanje (identifikacija) problema je spoznaja da problem postoji. Problem se mora moći točno definirati. Ako se problem krivo definira, kvalitetno rješenje problema nije moguće. Definiranjem zadataka određuje se cilj/ciljevi koji se želi postići. Donesena i  primijenjena odluka mora nastojati dosegnuti zacrtane ciljeve. Prije nego se ponude različite inačice rješenja problema, potrebno je sakupiti dovoljnu količinu informacija. Produciranje liste mogućih rješenja je podfaza u kojoj se oblikuju moguće varijante odluke, odnosno rješenja problema. Nakon produciranja mogućih rješenja vrednuju se sva predložena rješenja te se ocjenjuju. U fazi donošenja odluke izabire se jedna od prethodno produciranih inačica rješenja.

Donesena odluka realizira se u fazi provedbe odluke. U fazi praćenja izvršenja odluke provjerava se i prati provođenje odluke u djelo. Ova faza može uključivati praćenje rezultata odluke, praćenje ispravnosti primjene odluke i slično.

Sve ovo na prvi pogled izgleda komplicirano, ali kako se za kvalitetno donošenje i provođenje odluke u djelo ne bi smjelo preskočiti ni jednu navedenu fazu, nemamo izbora nego se prihvatiti posla na opisani način.

Nadamo se da smo vas ovim člankom potaknuli na razmišljanje te da ćete donijeti najmanje jednu dobru odluku za sebe u novoj godini!

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content