Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Dan ružičaste vrpce – 3. listopada

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je DAN RUŽIČASTE VRPCE, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu – „Ružičasta vrpca“. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.

U Republici Hrvatskoj se ovaj dan 2020. godine obilježava 21. put.

Opći podaci o raku dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji.

Nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu se nekontrolirano umnažati. Takve promijenjene stanice mogu prijeći u limfne ili krvne žile te na taj način metastazirati, odnosno proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Bilo tko može oboljeti od raka dojke, no najčešće su zahvaćene žene u dobi iznad 50 godina. Ipak, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca.

Rizični čimbenici, koji pogoduju nastanku raka dojke su:

 • starija dob
 • prva menstruacija prije 12-e godine
 • menopauza nakon 50-e godine
 • nerađanje ili rađanje nakon 30-e godine
 • pojavnost raka dojke ili raka jajnika u obitelji
 • prethodna bolest dojke
 • određene životne navike (pretilost, loša prehrana, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju)

Samopregled dojki

Ono što žene mogu same za sebe učiniti, a vrlo je jednostavno i ne zahtjeva previše vremena je samopregled dojki. Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda dojki je svaki mjesec, tjedan dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa. Ako žena nema menstruaciju, može pristupiti samopregledu u bilo koje vrijeme tijekom mjeseca.

NAPUTAK za pravilno izvođenje samopregleda dojki:

 1. Stanite pred ogledalo i stavite ruke uz tijelo. Promotrite postoji li promjena boje, teksture ili uleknuće kože. Podignite ruke na bokove te zatim iznad glave i promotrite ponovno. Obratite pozornost na bradavice i jesu li na njima prisutne neke promjene.
 2. Okrenite se u stranu. Promotrite tkivo dojki, te podignete dojku kako biste promotrili tkivo ispod.
 3. Opipajte tkivo dojki. Legnite i podignite lijevu ruku iznad glave. Desnom rukom opipajte lijevu dojku. Krenite u gornjem dijelu dojke, pipajući pazušnu jamu. Zatim malim kružnim pokretima jagodicama prstiju opipajte tkivo cijele dojke.
  Na svakom području tkiva dojke potrebno je učiniti tri kružna pokreta, svaki različitog intenziteta. Počinje se pokretima koji su nježni i više površinski, a završava onima kojima se prodire dublje u tkivo dojke.
  Opisani postupak ponovite i za drugu dojku.

Tijekom pregleda normalno je osjetiti rebra ispod tkiva dojke. Neke kvržice koje su čvrste, nepravilnih rubova ili koje kao da su zapele za prsište mogle bi upućivati na tumorski proces. U slučaju bilo kakve nesigurnosti potrebno je javiti se svome liječniku!

Mamografija

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti tumori ili neke druge promjene na dojci koje su premalene da bi se mogle otkirti samopregledom ili kliničkim pregledom. Mamografija može zabilježiti promjene na dojci oko 2 godine prije u odnosu na klinički pregled zasnovan na simptomima ili opipanoj kvržici. U žena koje imaju menstruaciju, izvodi se od 5. do 10. dana ciklusa, dok se kod žena koje nemaju menstruaciju može izvesti bilo koji dan u mjesecu.

Nažalost, 15-20 % karcinoma se mamografijom ne može prikazati, najčešće kod dojki sa gustom žlijezdanom strukturom, te kod takvih slučajeva treba učiniti i dodatne pretrage, poput ultrazvuka dojki (UZV).

Prvi mamografski pregled preporuča se učiniti između 38. i 40. godine, a u slučaju pozitivne obiteljske anamneze i ranije.

Žene u dobi od 50 do 69 godina obuhvaćene su Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke te im na kućnu adresu svake 2 godine dolazi poziv za mamografski pregled.

BRINITE SE O SVOME ZDRAVLJU I ODAZOVITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED!

Za sve informacije oko Nacionalnog preventivnog programa za rano otkrivanje raka dojke za žene iz područja Zagrebačke županije, nazovite na besplatni broj telefona 0800 200 184.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content