Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Dan narcisa (25.3.) i mjesec ožujak kao mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Dan narcisa

Dana 25. ožujka 2023. godine obilježio se DAN NARCISA. Narcise su simbol proljeća, života i nade te su kod nas prepoznatljive i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podrške svim onim ženama koje su od istoga oboljele. Obilježavanjem Dana narcisa potičemo na razmišljanje i aktivniju brigu o vlastitom zdravlju u svezi samopregleda i preventivnih mamografskih pregleda.

Opći podaci o raku dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji.

Nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu se nekontrolirano umnažati. Takve promijenjene stanice mogu prijeći u limfne ili krvne žile te na taj način metastazirati, odnosno proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Bilo tko može oboljeti od raka dojke, no najčešće su zahvaćene žene u dobi iznad 50 godina. Ipak, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca.

Rizični čimbenici, koji pogoduju nastanku raka dojke su:

 • starija dob
 • prva menstruacija prije 12-e godine
 • menopauza nakon 50-e godine
 • nerađanje ili rađanje nakon 30-e godine
 • pojavnost raka dojke ili raka jajnika u obitelji
 • prethodna bolest dojke
 • određene životne navike (pretilost, loša prehrana, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju)

Samopregled dojki

Ono što same za sebe možemo učiniti, a vrlo je jednostavno i ne zahtjeva previše vremena je samopregled dojki. Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda dojki je svaki mjesec, tjedan dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa. Ako nemate menstruaciju, možete pristupiti samopregledu u bilo koje vrijeme tijekom mjeseca.

Za uspješno izvođenje samopregleda dojki pažljivo pratite idućih nekoliko koraka:

 1. Stanite pred ogledalo i stavite ruke uz tijelo. Promotrite postoji li promjena boje, teksture ili uleknuće kože. Podignite ruke na bokove te zatim iznad glave i promotrite ponovno.
  Obratite pozornost na bradavice i jesu li na njima prisutne neke promjene.
 2. Okrenite se u stranu. Promotrite tkivo dojki, te podignete dojku kako biste promotrili tkivo ispod.
 3. Opipajte tkivo dojki. Legnite i podignite lijevu ruku iznad glave. Desnom rukom opipajte lijevu dojku. Krenite u gornjem dijelu dojke, pipajući pazušnu jamu. Zatim malim kružnim pokretima jagodicama prstiju opipajte tkivo cijele dojke.

Na svakom području tkiva dojke potrebno je učiniti tri kružna pokreta, svaki različitog intenziteta. Počinje se pokretima koji su nježni i više površinski, a završava onima kojima se prodire dublje u tkivo dojke.

Opisani postupak ponovite i za drugu dojku.

Tijekom pregleda normalno je osjetiti rebra ispod tkiva dojke. Neke kvržice koje su čvrste, nepravilnih rubova ili koje kao da su zapele za prsište mogle bi upućivati na tumorski proces. U slučaju bilo kakve nesigurnosti potrebno je javiti se svome liječniku!

Mamografija

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti tumori ili neke druge promjene na dojci koje su premalene da bi se mogle otkriti samopregledom ili kliničkim pregledom. Mamografija može zabilježiti promjene na dojci oko 2 godine prije u odnosu na klinički pregled zasnovan na simptomima ili opipanoj kvržici. U žena koje imaju menstruaciju, izvodi se od 5. do 10. dana ciklusa, dok se kod žena koje nemaju menstruaciju može izvesti bilo koji dan u mjesecu.

Nažalost, 15-20 % karcinoma se mamografijom ne može prikazati, najčešće kod dojki sa gustom žljezdanom strukturom, te kod takvih slučajeva treba učiniti i dodatne pretrage, poput ultrazvuka dojki (UZV).

Prvi mamografski pregled preporuča se učiniti između 38. i 40. godine, a u slučaju pozitivne obiteljske anamneze i ranije.

Žene u dobi od 50 do 69 godina obuhvaćene su Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su žene u dobi od 50 do 69 godina. U ožujku 2023. završio je 7. ciklus provedbe Programa, u kojem su uključena godišta bila 1952. – 1971., a počeo novi 8. ciklus provedbe Programa, u kojem su uključena godišta 1954. – 1973. 

Putem centralne informatičke aplikacije, svake dvije godine, korisnicama Programa dogovara se termin mamografskog pregleda u najbližoj radiološkoj jedinici prema mjestu stanovanja. Pozivi s terminom i lokacijom održavanja pregleda šalju se na kućnu adresu korisnica. U slučaju dodatnih upita vezanih uz odaziv, odnosno sam pregled, korisnicama je na raspolaganju besplatni telefon 0800 200 184. Također, za potrebe Programa, u centralnu informatičku aplikaciju bilježe se svi podaci relevantni za što veći odaziv korisnica.

Troškove slanja pozivnih pisama i mamografskih pregleda snose Ministarstvo zdravstva i HZZO.

BRINITE SE O SVOME ZDRAVLJU I ODAZOVITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED!

Za sve informacije oko Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za žene s područja Zagrebačke županije, nazovite na besplatni broj telefona 0800 200 184.

Ožujak kao mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Hrvatski sabor je na sjednici 11. veljače 2022. donio odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj.

Što je rak debelog crijeva?

Rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) zloćudna je bolest u kojoj dolazi do nekontroliranog rasta abnormalnih stanica u debelom crijevu. Drugi je najčešći oblik raka i drugi uzrok smrtnosti od raka, i u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Rak debelog crijeva godišnje zahvati oko milijun ljudi diljem svijeta. U Republici Hrvatskoj godišnje se otkrije oko 3000 novih slučajeva raka debelog crijeva, od čega je kod polovice oboljelih bolest već proširena.

Je li moguće spriječiti rak debelog crijeva?

Da! Rak debelog crijeva nastaje sporo te ga je ranim otkrivanjem moguće spriječiti i/ili uspješno liječiti. Metodama probira koje koristimo često je moguće pronaći i predstadije raka, odnosno POLIPE. Uklanjanjem pronađenih polipa, moguće je spriječiti njihovo daljnje razvijanje u zloćudnu formu, odnosno tako je moguće spriječiti pojavu raka debelog crijeva.

Na koji način je moguće rano otkrivanje promjena na debelom crijevu?

Od 2008. godine u Republici Hrvatskoj provodi se NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA, čiji je cilj otkrivanje zloćudne bolesti u ranoj fazi ili u fazama predstadija bolesti, kako liječenje moglo biti što učinkovitije i uspješnije.

Odjel za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije zadužen je za provedbu Programa za područje Zagrebačke županije.

Na koji se način provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćena je populacija u dobi od 50 do 74 godine. Djelatnici Odjela za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, za područje Zagrebačke županije, u centralnoj aplikaciji evidentiraju odaziv pojedine osobe, pripremaju i šalju pozivna pisma i testove na skriveno krvarenje u stolici. Po zaprimanju uzoraka, isti se testiraju, te ukoliko se test pokaže pozitivnim, osoba se upućuje i priprema za daljnji kolonoskopski pregled u neku od suradnih Klinika na području Grada Zagreba. Sve pozive i potreban materijal za testiranje korisnici programa dobivaju na svoje kućne adrese. U slučaju dodatnih upita uz odaziv, testiranje i kolonoskopski pregled, korisnicima je na raspolaganju besplatni telefon 0800 200 012.

Troškove slanja pozivnih pisama, testova na skriveno krvarenje u stolici i kolonoskopskih pregleda snose Ministarstvo zdravstva i HZZO.

Trenutno je u tijeku 5. ciklus provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. On je započeo 17. svibnja 2021. godine te će se provoditi u dvogodišnjem periodu, kojem početak i kraj zadaje Državni koordinator. U 5. ciklusu obuhvaćena godišta su 1947. – 1971., što obuhvaća ukupno 113 224 osobe s područja Zagrebačke županije. 

Tijekom prve polovice 2023. očekujemo kraj 5. ciklusa i početak 6. ciklusa provedbe, u kojem će uključena godišta biti 1949. – 1973.

Osobama koje se prvi put pozivaju u ciklus te onima koje se ranije nisu odazivale, potrebno je prvo uručiti pozivno pismo s upitom za pristanak za sudjelovanje u Programu. Ako osoba vrati pozivno pismo Zavodu u kojem vlastoručno potpisuje da pristaje na sudjelovanje, bit će joj uručen testni komplet.

Osobama koje su bile odazvane u prošlom ciklusu, nije potrebno ponovno uručivati pozivno pismo, već se njima direktno šalje testni komplet.  

Kako ispravno napraviti test na skriveno krvarenje u stolici? 

Što ako je nalaz testa na skriveno krvarenje pozitivan?

U slučaju pozitivnog nalaza testa na skriveno krvarenje u stolici, osobi će biti uručen poziv na kolonoskopski pregled, sa svom popratnom dokumentacijom u prilogu, a o istom će biti obaviješten i njegov/njezin liječnik obiteljske medicine.

BRINITE SE O SVOME ZDRAVLJU I ODAZOVITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED!

Za sve informacije oko Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za osobe s područja Zagrebačke županije, nazovite na besplatni broj telefona 0800 200 012.

Javnozdravstvena akcija ususret danu narcisa i povodom obilježavanja mjeseca ožujka kao mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Dana 24.03.2023. (petak), u Velikoj Gorici, u prijepodnevnim satima, u organizaciji Odjela za javno zdravstvo, održala se javnozdravstvena akcija ususret Danu narcisa (dan čiji je cilj jačanje svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke) te povodom obilježavanja mjeseca ožujka kao Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva. 

Djelatnici Odjela za javno zdravstvo educirali su građane o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva te su im u tu svrhu dijelili promotivne materijale Nacionalnih preventivnih programa i Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content