Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Dan narcisa

Dan narcisa – Dan prevencije i ranog otkrivanje raka dojke službeno se obilježava ove godine 23.03.2024. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije pridružio se obilježavanju Dana narcisa Udruzi edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, dijeleći 16.03.2024. u Velikoj Gorici na Trgu Stjepana Radića promotivne i edukativne materijale Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i pomažući oko prodaje narcisa.

ZZJZ Zagrebačke županije uključen je u provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Ženama u dobi od 50 do 69 godina šalju se pozivi za mamografsko snimanje na kućnu adresu, s točno određenim terminom i lokacijom mamografske jedinice. Uz pozivno pismo, šalje se kupovnica za mamografsko snimanje, anketni upitnik koji treba ispuniti te odgovarajuća edukativna brošura. Također, u dopisu se nalazi prazna kuverta koja služi za slanje RTG slika i mamografskog nalaza na kućnu adresu.

Pri pozivanju poštuje se princip upućivanja žena u teritorijalno najbližu mamografsku jedinicu kad god je to moguće. U Zagrebačkoj županiji, u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke uključeno je 6 mamografskih jedinica koje se nalaze u Domovima zdravlja Zagrebačke županije, a mobilni mamograf dolazi na određene lokacije obzirom na rasprostranjenost Zagrebačke županije.

Žene koje su obuhvaćene  Programom, a zbog nekih drugih razloga mamografiju su obavile unazad 12 mjeseci, trebaju se javiti kako bi ih računalni program automatski uvrstio u drugi, kasniji termin.

Po očitanju, nalaz se dostavlja na kućnu adresu zajedno s mamografskim slikama i uputama za daljnje postupanje koje su navedene na nalazu. Daljnja obrada, ukoliko je potrebna, provodi se u suradnji s odabranim liječnikom obiteljske medicine.

Za sva pitanja i nejasnoće oko provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, stanovnice Zagrebačke županije mogu nam se obratiti pozivom na besplatni telefon 0800 200 184. 

Odjel za javno zdravstvo

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content