Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Dan narcisa – 26. ožujka 2022.

Dana 26. ožujka 2022. godine obilježili smo DAN NARCISA. Narcise su simbol proljeća, života i nade te su kod nas prepoznatljive i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podrške svim onim ženama koje su od istoga oboljele. Obilježavanjem Dana narcisa potičemo na razmišljanje i aktivniju brigu o vlastitom zdravlju u svezi samopregleda i preventivnih mamografskih pregleda.

Opći podaci o raku dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji.

Nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu se nekontrolirano umnažati. Takve promijenjene stanice mogu prijeći u limfne ili krvne žile te na taj način metastazirati, odnosno proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Bilo tko može oboljeti od raka dojke, no najčešće su zahvaćene žene u dobi iznad 50 godina. Ipak, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca.

Rizični čimbenici, koji pogoduju nastanku raka dojke su:

 • starija dob
 • prva menstruacija prije 12-e godine
 • menopauza nakon 50-e godine
 • nerađanje ili rađanje nakon 30-e godine
 • pojavnost raka dojke ili raka jajnika u obitelji
 • prethodna bolest dojke
 • određene životne navike (pretilost, loša prehrana, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju)

Samopregled dojki

Ono što same za sebe možemo učiniti, a vrlo je jednostavno i ne zahtjeva previše vremena je samopregled dojki. Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda dojki je svaki mjesec, tjedan dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa. Ako nemate menstruaciju, možete pristupiti samopregledu u bilo koje vrijeme tijekom mjeseca.

Za uspješno izvođenje samopregleda dojki pažljivo pratite idućih nekoliko koraka:

 1. Stanite pred ogledalo i stavite ruke uz tijelo. Promotrite postoji li promjena boje, teksture ili uleknuće kože. Podignite ruke na bokove te zatim iznad glave i promotrite ponovno.
  Obratite pozornost na bradavice i jesu li na njima prisutne neke promjene.
 2. Okrenite se u stranu. Promotrite tkivo dojki, te podignete dojku kako biste promotrili tkivo ispod.
 3. Opipajte tkivo dojki. Legnite i podignite lijevu ruku iznad glave. Desnom rukom opipajte lijevu dojku. Krenite u gornjem dijelu dojke, pipajući pazušnu jamu. Zatim malim kružnim pokretima jagodicama prstiju opipajte tkivo cijele dojke.

Na svakom području tkiva dojke potrebno je učiniti tri kružna pokreta, svaki različitog intenziteta. Počinje se pokretima koji su nježni i više površinski, a završava onima kojima se prodire dublje u tkivo dojke.

Opisani postupak ponovite i za drugu dojku.

Tijekom pregleda normalno je osjetiti rebra ispod tkiva dojke. Neke kvržice koje su čvrste, nepravilnih rubova ili koje kao da su zapele za prsište mogle bi upućivati na tumorski proces. U slučaju bilo kakve nesigurnosti potrebno je javiti se svome liječniku!

Mamografija

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti tumori ili neke druge promjene na dojci koje su premalene da bi se mogle otkirti samopregledom ili kliničkim pregledom. Mamografija može zabilježiti promjene na dojci oko 2 godine prije u odnosu na klinički pregled zasnovan na simptomima ili opipanoj kvržici. U žena koje imaju menstruaciju, izvodi se od 5. do 10. dana ciklusa, dok se kod žena koje nemaju menstruaciju može izvesti bilo koji dan u mjesecu.

Nažalost, 15-20 % karcinoma se mamografijom ne može prikazati, najčešće kod dojki sa gustom žlijezdanom strukturom, te kod takvih slučajeva treba učiniti i dodatne pretrage, poput ultrazvuka dojki (UZV).

Prvi mamografski pregled preporuča se učiniti između 38. i 40. godine, a u slučaju pozitivne obiteljske anamneze i ranije.

Žene u dobi od 50 do 69 godina obuhvaćene su Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su žene u dobi od 50 do 69 godina. Trenutno je u tijeku 7. ciklus provedbe Programa, u kojem su uključena godišta 1952. – 1971.

Putem centralne informatičke aplikacije, svake dvije godine, korisnicama Programa dogovara se termin mamografskog pregleda u najbližoj radiološkoj jedinici prema mjestu stanovanja. Pozivi s terminom i lokacijom održavanja pregleda šalju se na kućnu adresu korisnica. U slučaju dodatnih upita vezanih uz odaziv, odnosno sam pregled, korisnicama je na raspolaganju besplatni telefon 0800 200 184. Također, za potrebe Programa, u centralnu informatičku aplikaciju bilježe se svi podaci relevantni za što veći odaziv korisnica.

Troškove slanja pozivnih pisama i mamografskih pregleda snose Ministarstvo zdravstva i HZZO.

Javnozdravstvena akcija povodom Dana narcisa 26.3.2022.

Udruga Edukacijom protiv raka dojke organizirala je ove godine u Velikoj Gorici obilježavanje Dana narcisa te su se djelatnici Odjela za javno zdravstvo pridružili istoj kao gosti, pomažući u prodaji narcisa, dijeljenju promotivnih materijala te savjetujući građane o važnosti prevencije i ranog otkiravnja raka dojke.

BRINITE SE O SVOME ZDRAVLJU I ODAZOVITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED!

Za sve informacije oko Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za žene s područja Zagrebačke županije, nazovite na besplatni broj telefona 0800 200 184.

Odjel za javno zdravstvo
Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content