Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 2021. godine

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavaju se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, ove godine je to 23.1.2021.

Cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju njezino zdravlje. Cvijet mimoze je dakle savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o važnosti edukacije, prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Što je rak vrata maternice?

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje kada stanice vrata maternice promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti. Uglavnom je potrebno više godina da se rak vrata maternice razvije.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetko se pojavljuju (nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha), dok predstadiji gotovo da uopće ne pokazuju nikakve simptome. Stoga su  važni redoviti ginekološki pregledi uz obavljanje PAPA testa.

PAPA test

PAPA test je brza, jednostavna i neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Cilj PAPA testa je pronaći promijenjene stanice u ranom stadiju, dok se još ne razviju u rak.

Normalan PAPA nalaz znači da u uzetom brisu nisu pronađene nikakve promijenjene stanice. Abnormalan nalaz pak znači da su promijenjene stanice pronađene, no najčešće se ipak radi o predstadijima raka, a ne o samom raku, no svakako je potrebna daljnja liječnička obrada i dodatne pretrage. Najbolje je posavjetovati se s ginekologom o daljnjim koracima.

HPV (humani papiloma virus)

Humani papiloma virus (HPV) je jedan od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca se zarazi u nekom trenutku u životu.

HPV virus ima različite tipove koji se dijele na “visokorizične”, onkogene (one koji izazivaju rak) tipove (16, 18, 31, 33, 45…) i “niskorizične”, neonkogene (one koji ne izazivaju rak) tipove (6, 11, 42, 43, 44…).

Rak vrata maternice najčešće je uzrokovan visokorizičnim tipovima HPV-a.

Infekcija HPV-om širi se intimnim dodirom kože ili sluznice. Do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Važno je istaknuti da do zaraze može doći i kod dodira zaražene kože s kožom, što uključuje predigru i maženje. Zaražena osoba može zaraziti drugu i kada nema nikakvih znakova bolesti. Budući da se prvi simptomi i znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, teško je utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze.

Prevencija infekcija HPV-om se dijeli na primarnu prevenciju, koja obuhvaća zdravstveni odgoj (kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera, korištenje prezervativa…) i cijepljenje, te sekundarnu prevenciju – organizirani probir (engl. screening) žena na rak vrata maternice (PAPA test).

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi od 25 do 64 godine. Djelatnici županijskih zavoda za javno zdravstvo korisnicama programa na kućne adrese šalju pozivna pisma za PAPA test s kontakt podacima njihovih izabranih ginekologa.

Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti pojavu invazivnog raka vrata maternice i smanjiti smrtnost od raka vrata maternice.

Trenutno, uslijed reorganizacije Programa na nacionalnoj razini, provođenje Programa, a samim time i slanje pozivnih pisama, odgođeno je do daljnjeg.

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content