Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Cijepljenje protiv virusa HPV-a uzročnika šest vrsta raka

Od ove godine omogućeno je besplatno cijepljenje protiv virusa HPV-a svim djevojčicama i dječacima od petog do osmog razreda osnovne škole. Cijepljenje provode timovi školske medicine ZZJZ-a Zagrebačke županije.

Odlukom Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, sukladno preporuci Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, omogućeno je besplatno cijepljenje protiv virusa HPV-a, uzročnika šest vrsta zloćudnih bolesti kod muškaraca i žena (rak vrata maternice, grla, rodnice, stidnice, anusa i penisa). Cijepljenje je dostupno svim djevojčicama i dječacima od petog do osmog razreda osnovne škole, odnosno od 9. do 25. godine života. 

Istraživanja pokazuju da je imunološki odgovor na cjepivo bolji u mlađoj dobi, odnosno među djecom u predtinejđerskoj dobi, te se s cijepljenjem u većini zemalja počinje u dobi od 10 do 13 godina. Danas postoje brojna klinička ispitivanja, koja su dokazala visoku učinkovitost cjepiva protiv HPV-a u prevenciji nastanka raka vrata maternice i genitalnih bradavica.

Dosadašnja iskustva s cijepljenjem učenika i učenica osmih razreda osnovnih škola od 2016. godine u Zagrebačkoj županiji pokazuju nam da cjepivo protiv HPV-a nije imalo ozbiljnijih nuspojava, osim lokalne bolnosti ruke i glavobolje. Globalno savjetodavno povjerenstvo za sigurnost cjepiva (GACVS) Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pregledalo je dokaze o sigurnosti cjepiva protiv HPV-a devet puta. SZO nikad nije izrazila nikakvu zabrinutost u vezi sa sigurnošću cjepiva protiv HPV-a.

Cijepljenje se provodi u dvije doze za djecu mlađu od 15. godina i u tri doze za starije od 15. godina.

Za sve dodatne informacije i narudžbu na cijepljenje možete nam se obratiti na kontakte Službe za školsku i sveučilišnu medicinu.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content