Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

26. lipnja – Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

 ŠTO JE TO OVISNOST?

 1. Što je to?
  Ovisnost je bolest mozga, ponavljajuća i kronična koja mijenja mozak i način na koji radi, utječe na mogućnost rasuđivanja i donošenja odluka. S obzirom da se sa zloporabom droga kreće u ranoj mladosti, bolest ovisnosti nastaje u dobi kada ličnost još nije do kraja razvijena te se time remeti normalni razvoj osobe, a pomoć se potraži često tek nakon više godina provedenih u svijetu droge kad je velika šteta već nastala.
  Što ovisnost nije? Slabost karaktera i volje i slične predrasude, koje su nažalost brojne, a oboljeli su često stigmatizirani u društvu, što dodatno otežava njihovo liječenje i povratak na zadovoljavajuću razinu životnog funkcioniranja.
 2. Koji su kriteriji za ovisnost?
  Glavni kriterij da bi nešto proglasili ovisnošću je postojanje većeg broja kognitivnih, ponašajnih i fizioloških simptoma koji upućuju na to da osoba nastavlja uzimati određenu tvar, usprkos značajnim problemima vezanim uz njezinu uporabu.
  To znači da osoba unatoč saznanju o narušenom vlastitom zdravlju, problemima u obitelji, na radom mjestu i socijalnoj okolini, svoje ponašanje teško kontrolira te osjeća prisilu i žudnju za ponavljanjem istog a zanemaruje sve ostale aktivnosti koje su prije pružale zadovoljstvo. Često je veliki motiv za ponavljanjem uzimanja tvari postojanje tjelesnih tegoba vezanih uz nedostatak tvari na koju se organizam naviknuo (tzv. sindrom sustezanja).
  S vremenom je potrebno sve više tvari za isti osjećaj zadovoljstva ili uklanjanje tjelesne patnje, a osoba ostaje u začaranom krugu nabavljanja i uzimanja određene tvari, te oporavljanja od uzimanja – aktivnosti koje postaju cjelodnevna preokupacija i ne ostavljaju životnog prostora za išta drugo.
 3. Što je to što može uzrokovati razvoj bolesti ovisnosti?
  Različite tvari/ponašanja kojima je zajedničko svojstvo da direktno aktiviraju nagrađujući sistem u mozgu, čime se potiče ponavljanje aktivnosti, odnosno ponovno uzimanje tvari. Poznajemo ovisnost o alkoholu, kofeinu, kanabisu, halucinogenim tvarima, inhalantima, opioidima (metadon, heroin…), sedativima, hipnoticima, anksioliticima (diazepam, alprazolam…), stimulansima (kokain, amfetamini…), duhanu te ovisnost o kockanju, kao jedinu za sada priznatu „ponašajnu“ ovisnost. Velika su opasnost i „nove droge“, među kojima su i sintetski kanabinoidi, koji se preko Interneta ili u tzv. „Smart shop“-ovima kupuju kao „osvježivači prostora“ i sl., a često su nepoznatog kemijskog sastava te nepredvidivog učinka na zdravlje i život.
  Međutim, sve se više priča o mogućim drugim vrstama takozvanih „ponašajnih“ ovisnosti, kao što je ovisnost o internetu i računalnim igrama, koje su prepoznate kao rastući problem u svijetu koji ne smijemo zanemariti.
 4. Kako se liječi ovisnost?
  Prvo je potrebno prepoznati problem – ako primijetite promjene u ponašanju vašeg člana obitelji/prijatelja, česte promjene raspoloženja, zapuštanje tjelesnog izgleda, rane i modrice po tijelu, tragove uboda, mutan ili staklast pogled, proširene ili uske zjenice, crvene („krvave“) bjeloočnice, nestajanje novaca ili stvari iz kuće, ako među stvarima pronađete malene paketiće od aluminijske folije ili najlona s prahom ili listićima, tablete koje znate da vaše dijete/član obitelji/ prijatelj ne uzima kao redovitu terapiju koju je propisao liječnik, ako se izolira, izbjegava pričati s vama, promijeni naglo krug prijatelja, prima telefonske pozive u neprikladan doba dana te potom na kratko vrijeme napušta kuću/stan, naručuje neuobičajene stvari s interneta (osvježivače zraka, male vage, preparate „za mršavljenje“ i sl. dodatke prehrani…
  Neke se vrste ovisnosti mogu liječiti pomoću lijekova koji omogućavaju osobi da se vrati u životni ritam i posveti se borbi s bolesti te da se odmakne od ilegalnih tvari i rizičnih okruženja. Za neke oblike ovisnosti primarna je savjetodavna potpora koju pruža stručna osoba ili klub za liječenje, ili u slučaju odvikavanja od ovisnosti o duhanu kao opcija pomoći postoji škola nepušenja. U svakom slučaju potrebna je pomoć stručnjaka i potpora u krugu obitelji i prijatelja. Liječenje je često teško i dugotrajno, ali nade ima.
 5. Što učiniti pri sumnji na ovisnost kod djeteta/partnera/člana obitelji ili prijatelja?
  Ne odlagati pružanje pomoći – problem se neće riješiti sam od sebe. Razgovarajte s osobom kada niste pod jakim utjecajem emocija ni vi ni partner/dijete – razgovor u pravom trenutku će dati najbolje rezultate. Javite se izabranom obiteljskom liječniku ili u Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti našega Zavoda za pomoć, savjet i uputu, tu smo za vas!
  Ovisnost je teška bolest za koju je izrazito važna brza i pravovremena pomoć, a još važnija prevencija kako do razvoja bolesti ne bi niti došlo!
  Ako se nađete u prilici da vam se nudi droga, razmislite! Kratka je staza između probati i razviti bolest, kratak je trenutak ugode a duga je borba za povratak u život – nemojte olako i bespovratno pokloniti veliku i nenadoknadivu dragocjenost – VAŠE ZDRAVLJE!

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content