Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

20. europski tjedan mobilnosti – 16. do 22. rujna 2021.

Europski tjedan mobilnosti se održava svake godine u rujnu, s idejom promicanja zdravijih načina kretanja u urbanim sredinama, kako što su vožnja biciklom ili šetnja. Tim i sličnim održivim oblicima prijevoza čuvamo okoliš, ali i brinemo o svom mentalnom i tjelesnom zdravlju.

Zamijenimo li vožnju automobila hodanjem ili vožnjom bicikla na makar jedan dan u tjednu, možemo učiniti veliku promjenu u okolišu u našoj županiji!

Promjena ovisi o vama

Male promjene čine veliku razliku za okoliš

Podaci do kojih se došlo jednim europskim istraživanjem signaliziraju da kada bi samo 10% populacije u gradovima promijenilo svoje navike putovanja značajno bi reducirali karbonski otisak koji ostavljamo u atmosferi. Oni koji voze bicikl već sada emitiraju 84 % CO2 manje, čime pomažu  ublažavanju klimatske krize.

Aktivna mobilnost ima ključan učinak na zdravlje

Osim poboljšanja zdravlja ljudi, vožnja bicikla i pješačenje također su korisni za očuvanje mentalnog zdravlja. Brojne studije ukazuju na to kako aktivna mobilnost smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem. Vježbanje pješačenjem ili vožnjom bicikla ubrzava krvotok, oslobađa endorfine i smanjuje opću razinu stresa. Čak i 30 minuta pješačenja ili vožnje biciklom dnevno može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja. Može poboljšati opće raspoloženje i kvalitetu sna, kao i smanjiti stres, tjeskobu i umor.

Želite li se i vi uključiti u klimatske promjene i poboljšati svoje zdravlje?

Možete to učiniti promjenom svoje mobilnosti, svog načina kretanja!

Voljeli bismo vas, svoje sugrađane, kao županijski zavod potaknuti da nam se javite iz svojih gradova i općina s vijestima o tome gdje ste naišli na nešto što ukazuje na pozitivne promjene u svrhu očuvanja zdravog okoliša. Jeste li negdje naišli na novouređenu biciklističku stazu? Gdje ste pronašli lijep i kulturan parking za bicikle? Želite li možda pohvaliti svog poslodavca što vam je omogućio parkiranje bicikla u dvorišnom krugu?

Svaki vaš doprinos i komunikacija s nama utječe na razvoj zajedničke svijesti i promjenom za bolje sutra! Pisati nam možete na mail: mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content