Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Svjetski dan nepušenja 31.5.

Svjetski dan nepušenja prethodnih smo godina obilježavali različitim akcijama. Ove godine, zbog promijenjenih okolnosti, dan ćemo obilježiti ovim tekstom i pokušajem da vas motiviramo na prestanak pušenja.

RAZMIŠLJATE O PRESTANKU PUŠENJA? UZMITE KONTROLU U SVOJE RUKE!

KAD BI VAM NETKO OBEĆAO ZDRAVLJE, VRIJEME I NOVAC, ŠTO BISTE MU REKLI?

Upravo to možete dobiti ako napustite štetnu naviku pušenja cigareta!

Dugi niz godina poznato je da je pušenje ovisnost. Opasnost se krije u tome što je riječ o fizičkoj i psihičkoj ovisnosti. Ova ovisnost se manifestira cijelim setom  tjelesnih, misaonih i ponašajnih reakcija  koja  čine uporabu cigarete važnijom od nekih drugih oblika ponašanja.

Prilikom donošenja odluke o prestanku pušenja preporučljivo je unaprijed napraviti plan koji će sadržavati korake koji će svojim ostvarenjem pomoći u savladavanju eventualnih poteškoća. Svakako bi trebalo predvidjeti I tjelesnu reakciju sustezanja, koja najčešće nije duža od 7 dana. Također, posebnu pažnju treba posvetiti i predviđanju psiholoških poteškoća, odnosno osobito biti pripravan na psihičku komponentu ovisnosti, koja može jako ometati želju za prestankom pušenja!

Krenimo redom:

  1. korak – PRONAĐITE MOTIV ZA PRESTANAK

U posljednja tri mjeseca susreli smo se s pandemijom virusa  Sars Cov-2 i s pitanjem jesu li pušači u većem riziku obolijevanja od Covid-19 infekcije?

Odgovor na to pitanje je DA zato što pušači već imaju oslabljen dišni sustav i  smanjeni kapacitet pluća (što je osobito bitno kod iskorištavanja kisika u tijelu). Pušači češće prinose prste licu tj. ustima u samoj aktivnosti pušenja, te tako lakše prenose virus s ruku ili s potencijalno kontaminirane cigarete.
Pušačima je snižena razina kisika u krvi jer pri pušenju u tijelo unose ugljični monoksid! Stoga, prestanak pušenja uz pojačan unos C-vitamina i antioksidanasa jača vaš imunitet!  ZDRAVA PLUĆA I DIŠNI PUTEVI NEPUŠAČIMA OSIGURAVAJU VEĆU OTPORNOST NA BOLESTI .

Vaše zdravlje trebao bi biti najvažniji motiv za prestanak pušenja!  Osim ovog motiva, sami možete odrediti što Vam je najvažniji razlog za prestanak pušenja!  NEKOGA MOŽE MOTIVIRATI UŠTEDA NOVACA, NEKOGA BRIGA ZA OBITELJ, NEKOGA LAKŠE ZAPOSLENJE….    

  1. korak – ODREDITE DATUM I FIZIČKI SE PRIPREMITE ZA PRESTANAK PUŠENJA

Za dugoročnu uspješnost potrebno se educirati o tome što nas čeka ukoliko odlučimo prestati pušiti.  Fizička se pripremiti možemo na način da svakodnevno uvedemo više kretanja i dovoljnog unosa tekućine, prvenstveno vode. Poželjno je kroz dan popiti 6-8 čaša vode.

Osim toga, preporučuje se odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme kako bismo stvorili zdravu naviku odmaranja svog tijela. U fizičke pripreme možete uključiti i odlazak zubaru, kako biste uklonili zubni kamenac.

Ako pak brinete hoćete li prestankom pušenja dobiti koji suvišni kilogram, savjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom ili nutricionistom o prehrambenim navikama (možete se javiti i u naše savjetovalište za regulaciju tjelesne težine na broj 099 73 83 288).

Ove pripreme možete zamisliti kao pripreme sportaša koji se sprema za važno sportsko natjecanje.

  1. korak – PSIHIČKI SE PRIPREMITE ZA PRESTANAK PUŠENJA

Što učiniti ako se javi snažna želja za cigaretom?

Snažna želja za cigaretom traje tri minute, nikada dulje. Moguće ju je suzbiti alternativnim, nerizičnim ponašanjima: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku ili nekoliko jagoda.

Što učiniti s rukama koje više neće držati cigaretu?

Koje su Vaše uobičajene „zamjenske“ aktivnosti? Npr. što činite s rukama tijekom pauze na poslu? Igrate se s ključevima ili lopticom? Pokušajte izmasirati prste na rukama! Budite kreativni, nađite neku kratku zanimljivu aktivnost.

Kako se oduprijeti porivu za pušenjem u društvu ili tjeskobnim trenucima?

Vrijeme koje ćete uštedjeti prestankom pušenja možete ispuniti nekom novom navikom poput šetanja, kretanja, obrađivanja vrta ili vožnje bicikla te tako strukturirati svoje vrijeme i, barem djelomično, riješiti tjeskobu.

Istraživanja dokazuju kako pušač za pušenje jedne cigarete utroši 7 minuta. Prestankom pušenja uštedom vremena utrošenog na pušenje jedne kutije cigareta dnevno ( dnevno je to 2 sata i 27 minuta) štedimo na godišnjoj razini gotovo 38 dana. GOTOVO CIJELI JEDAN GODIŠNJI ODMOR NA POKLON! 

Važno je i da se suočite se s negativnim činjenicama vezanim uz pušenje: osobe koje puše u prosjeku umiru u 10 godina mlađoj dobi nego nepušači. Pušači stariji od 45 godina, u odnosu na nepušače, imaju u prosjeku trostruko veći rizik za smrt od bilo kojeg  uzroka. Oni koji puše više od 25 cigareta dnevno imaju četverostruko veći rizik za smrt u odnosu na nepušače. Pušenje je povezano s povećanjem rizika obolijevanja od najmanje 30 bolesti, uključujući rak, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i bolesti srca. Motivirajte se da ne budete dio crne statistike!

I za kraj: RAZMISLITE, KAKO BISTE SE NAGRADILI DA USPIJETE PRESTATI PUŠITI?

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content