Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Svake se godine početkom travnja (1.4.) obilježava Dan borbe protiv alkoholizma, problema koji je prisutan u populaciji u tolikoj mjeri da ga možemo zvati javnozdravstvenim problemom.

Prema nekim se izvorima godišnje kod nas zbog problema s alkoholom liječi 9000 ljudi.

U sklopu tog problema općenito, pojavljuje se problem alkoholiziranja mladih (osnovna i srednja škola).

Nekad su djeca u  osnovnoj školi isprobavala samo cigarete, dok danas, na žalost, eksperimentiraju i s alkoholom.

Tako, nacionalni podaci govore da je Hrvatska po pijenju mladih iznad prosjeka Europe te su ti podaci, o pijenju alkohola, još uvijek zabrinjavajući. Hrvatska je u istraživanju ESPAD 2019. godine iznad prosjeka za sve prikazane pokazatelje pijenja alkohola. Većina šesnaestogodišnjaka u Hrvatskoj je u životu pila alkohol, podjednako mladići i djevojke.

  • 9 od 10 učenika (90 %) je pilo alkohol u životu.
  • Više od polovice učenika je to činilo u posljednjih 30 dana (58% – 61% mladića) i 54% djevojaka.
  • Prema vrsti pića mladići u najvećoj mjeri piju pivo, njih 55%, a djevojke žestoka pića, njih 44%.
  • Ekscesivno epizodično pijenje, odnosno pijenje 5 ili više alkoholnih pića u jednoj prigodi u posljednjih 30 dana je i dalje rašireni obrazac pijenja kod 16 – godišnjaka u RH, 46% mladića i 43% djevojaka, visoko iznad ESPAD prosjeka.
  • Zabrinjava podatak o ranoj dobi početka pijenja alkoholnih pića – čak 46% mladića i 37% djevojaka navodi da su počeli piti alkohol u dobi od 13 godina i ranije (ukupno 42%).
  • Najčešći motivi za pijenje su osobno zadovoljstvo i  utjecaj vršnjaka, zbog želje za uklapanjem u društvo
  • Iako je zakonom zabranjeno usluživanje osoba mlađih od 18 godina, 42% mladića i 38% djevojaka navodi da im je alkoholno piće bilo posluženo u kafiću/pubu ili disku.

Naša županijska anketa o konzumaciji alkohola među učenicima prvih razreda srednjih škola pokazuje  nešto manji prosjek pijenja alkohola od nacionalnih podataka, no svejedno rad na prevenciji konzumacije treba nastaviti u punom opsegu. Na uzorku ispitanika N=508 dobiveni su podaci da alkoholna pića redovito konzumira zabrinjavajućih 22.2% učenika, a ponekad  alkohol konzumira 39% učenika. Samo je 38% učenika izjavilo da ne konzumira alkoholna pića.

Prema iskustvu iz našeg Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, mlade se osobe upućuju na razgovor tek kad roditelji primijete da se nešto s njihovom djecom zbiva. Najčešće se kao povod za razgovor i savjetovanje navodi dolazak tinejđera  kući s nekog rođendana ili običnog tuluma „u pijanom stanju“.  Dobro je da se nakon toga roditelji obrate za savjet i za pomoć, jer, mladi, koji nemaju percepciju rizika u svom ponašanju, pa tako ni kod pijenja alkohola, vrlo često kroz tu pojavnost alkoholiziranja ustvari pokazuju svoju emocionalnu otuđenost, usamljenost ili reakciju na izostanak empatije u okolini.

 Ukoliko i Vi zapazite da nekome treba pomoć ili savjet iz područja naše struke, slobodno nam se javite bilo mailom, bilo telefonom.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content