Telefon: 01 6052 397
Telefax: 01 6052 399
E-mail: hrvoje.vranjes@zzjz-zz.hr

Voditelj Odjela: Hrvoje Vranješ, dr.med., spec. epidemiolog

Odjel za javno zdravstvo procjenjuje zdravstveno stanje i potrebe stanovništva na županijskoj razini ili nižim teritorijalnim jedinicama temeljem analize javno-zdravstvenih pokazatelja koji se prikupljaju i obrađuju rutinski ili u okviru posebnih istraživanja. Ova djelatnost je kompleksna jer uz obradu podataka obuhvaća i interpretaciju zdravstvenog stanja populacije i rada zdravstvenih službi.

Odjel sudjeluje u poslovima i akcijama prevencije najznačajnijih javno-zdravstvenih problema na razini zajednice što uključuje rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti kao i provedbu programa za poboljšanje kvalitete zdravlja populacije (Nacionalni programi). U svezi s tim naročita se pozornost posvećuje ranom otkrivanju i sekundarnoj prevenciji slijedećih malignih bolesti u ciljanoj populaciji pod povećanim rizikom: raka debelog crijeva te raka dojke i raka vrata maternice, sve prema nacionalnim smjernicama.

Temelj programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva je probir na okultno (skriveno) krvarenje u stolici koje se otkriva putem testova. Testovi se šalju poštom korisnicima starosti 50-74 godine, a očitavaju se u naknadno u laboratoriju Zavoda. Rano otkrivanje raka dojke provodi se putem mamografske pretrage dojki kod korisnica u dobi između 50 i 69 godina. Rano otkrivanje promjena na vratu maternice (uključivo rak vrata maternice) provodi se putem organiziranih ginekoloških pregleda žena dobi od 25 do 64 godine u ginekološkim ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

Posebna pažnja posvećuje se i drugim osjetljivim skupinama, naročito populaciji starije životne dobi. Potreba za gerontološkom djelatnošću proizašla je iz činjenica da starije osobe imaju biološke i fiziološke karakteristike koje zahtijevaju zaseban populacijski pristup.

Odjel, ali i Služba u cjelini, sudjeluju u interdisciplinarnim programima zdravstvenog prosvjećivanja i promicanja zdravlja prilagođenih kulturološkim specifičnostima područja i ciljnih skupina, te programima smanjenja nejednakosti u zdravlju. O svojim aktivnostima Odjel redovito obavještava pučanstvo Zagrebačke županije, kao i lokalnu i državnu vlast i aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike u Zagrebačkoj županiji.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima