Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Nacionalni Dan prava osoba s duševnim smetnjama – 6. lipnja

Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama osvještavamo važnost brige o najosjetljivijim pojedincima našeg društva jer mentalna patnja se ne vidi iz daleka. Važno je obratiti pažnju na osobe u okolini te im se emocinalno približiti kako bismo prepoznali da netko pati. Istraživanja potvrđuju kako je socijalna podrška protektivan faktor za mentalno zdravlje koje će kod nekih, zbog recentnog iskustva epidemije, biti ugroženo. Stoga je, unatoč stigmi vezanoj uz duševne smetnje zbog koje mnogi inače imaju zadršku potražiti pomoć, potrebno osvjestiti i prihvatiti da se ne osjećamo više kao prije ili da se netko nama blizak promijenio. Uobičajeno je da se nakon kriznih perioda osjećamo loše i iscrpljeno, zabrinuto i napeto. No, ukoliko su tegobe opterećujuće, potrebno je potražiti stručnu pomoć i podršku što će smanjiti patnju i olakšati pronalazak nove životne perspektive.

Svaka osoba ima pravo osjećati se dobro i zadovoljno te ima pravo biti prihvaćena i uvažavana od drugih. Ovim danom osvještavamo važnost inzistiranja na tome da se ova prava omoguće i osobama s duševnim smetnjama.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content