Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti obilježila je u suradnji s dječjim vrtićem „Maslačak“ u Zaprešiću, osnovnom školom Ljudevita Gaja u Zaprešiću te aktivnostima unutar samog Zavoda za javno zdravstvo.

Za polaznike dječjeg vrtića “Maslačak” u Zaprešiću osmišljena je radionica s ciljem osvještavanja problematike zlostavljanja među vršnjacima (autorica Tea Mikelec, bacc.med.tech.), koju su djelatnici Vrtića vrlo uspješno sproveli među svojim malim korisnicima. Djeca su s veseljem ispunila predviđene zadaće te se ova ružičasta suradnja kao i svaka do sada pokazala vrlo uspješnom. Djeci su podijeljeni i promotivno edukativni materijali (za njih i za njihove roditelje) a osoblje vrtića dodatno se uključilo u obilježavanje ovoga dana nošenjem posebno izrađenih ružičastih zaštitnih maski.

Inicijativa obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja pokrenuta je 2007. godine na svjetskoj razini, potaknuta neugodnim događajem kada je dječak iz Kanade ismijavan i zlostavljan jer je u školu obukao ružičastu majicu kao podršku vlastitoj majci koja je oboljela od raka.

Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube. Od velike je važnosti da se o ovoj temi razgovara na vrijeme, u odgovarajućoj dobi, te da se na npr. na ovakav način podigne svijest i prevenira moguće nasilje.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije također su se pridružili ovoj hvale vrijednoj akciji nošenjem prigodnih ružičastih majica i maski, te fotografiranjem u istim, sve u znak potpore akciji i podizanju svijesti o vršnjačkom nasilju.

Stoga, recimo NE nasilju, zaustavimo ga i podržimo sve preventivne aktivnosti ovoga tipa.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content