Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Kratke upute za sanaciju prostora i korištenje vode nakon poplava

Sanacija stambenog prostora nakon poplave

Ako u Vašoj kući još uvijek ima vode, a električnu energiju možete isključiti s udaljenog suhog mjesta, isključite struju, čak i ako to otežava ili usporava čišćenje. Ako morate ući u vodu da pristupite glavnom prekidaču, zovite električara da isključi struju. NE isključujte i uključujte struju sami i ne koristite električni alat ili uređaj dok stojite u vodi.

Prije nego što ponovno uključite struju, preporučuje se da električar pregleda električne instalacije u kući. Ako je Vaša kuća bila zatvorena više dana, nakratko uđite otvoriti vrata radi prozračivanja.

Otvorite prozore da se kuća određeno vrijeme, (najmanje 30 minuta) provjetri prije nego što ćete u njoj boraviti neko vrijeme.

Ako je Vaša kuća bila poplavljena i zatvorena nekoliko dana, postoji vjerojatnost da se razvila plijesan.

Ako je Vaša kuća bila poplavljena, moguće je da je onečišćena otpadnim vodama (kanalizacijom).

Čišćenje od poplavnih voda unutar stambenog prostora

Ne dozvolite djeci i kućnim ljubimcima ulazak dok ne završite s čišćenjem.

Nosite gumene čizme, rukavice i zaštitne naočale tijekom čišćenja onečišćenog prostora.

Uklonite i bacite sve predmete koji se ne mogu oprati i dezinficirati (npr. madraci, sagovi, tapecirani namještaj, kozmetika, punjene igračke, jastuci, predmeti od pjenaste gume, knjige, papir tapete i papirnate proizvode …).

Uklonite i bacite sve gipsane ploče i izolaciju koje su natopile otpadnom ili poplavnom vodom.

Temeljito očistite sve tvrde površine (podove, beton, lajsne, drveni i metalni namještaj, radne površine, pribor, umivaonike i ostale sanitarije) vrućom vodom i deterdžentom za pranje suđa ili rublja.

Ubrzajte sušenje korištenjem ventilatora, klima uređaja ili isušivala zraka.

Nakon čišćenja operite ruke sapunom i toplom vodom. Koristite prokuhanu vodu (jedna minuta kuhanja je dovoljna, pričekajte da se ohladi prije korištenja). Možete upotrijebiti vodu koju ste dezinficirali za osobnu higijenu.

Svu odjeću u kojoj ste čistili operite vrućom vodom i deterdžentom. Ta se odjeća treba prati odvojeno od neonečišćene odjeće.

Ako Vaš sustav odvodnje nije provjeren i ispravan, preporučuje se oprati odjeću na nekom drugom mjestu.

Ako se ozlijedite ili se jave drugi simptomi, odmah zatražite liječničku pomoć.

Ne koristite hranu koja je bila u doticaju s poplavnom vodom i smećem.

Bacite svježe namirnice koje rastu na poplavnim područjima.

Ako je došlo do nestanka struje, vrata hladnjaka su ostala zatvorena i nije prošlo više od 4 sata, hrana je sigurna za konzumaciju. Ako je hladnjak bio izvan struje duže od 4 sata, hranu obavezno treba baciti. Za ledenicu je taj rok 24 sata.

Leće ne stavljajte u vodu, bilo prokuhanu ili drugačije tretiranu, jer može doći do infekcije oka.

Smeće i otpad može privlačiti glodavce i druge životinje koji mogu prenositi ili biti rezervoar određenih zaraznih bolesti. Ako je došlo do začepljenja sanitarnog čvora, koristite najbliži ispravni ili kemijske sanitarne čvorove.

Smeće stavljajte u čvrste kontejnere, ako nije moguće, onda u vreće koje treba držati podalje od kuće. Nakon manipulacije smećem, ruke dobro operite vodom i sapunom.

Korištenje vode za ljudsku potrošnju nakon poplava

Koristite vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu.

NE konzumirajte vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara) radi onečišćenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

Uspostavljanje alternativne vodoopskrbe (autocisterna ili flaširana voda) je u nadležnosti lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, a nadzor nad istom također provodi sanitarna inspekcija i zavodi za javno zdravstvo.

Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije uporabe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati.

Voda se prokuhava na način da, nakon što proključa, kuha 3 do 5 minuta. Bočice i drugi pribor za hranjenje male djece trebaju biti potpuno potopljeni u vodu i također se prokuhavati 5 minuta nakon što voda proključa.

Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.

Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti  za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju.

Sanacija bunara nakon poplava

Nakon poplave potrebno je:

  • sanirati prostor oko bunara odstranjivanjem prvog sloja zemlje i onečišćenja nabijanjem sloja gline oko bunara te popraviti oštećene zidove bunara.
  • Ispumpati svu vodu iz bunara, a zidove bunara iščetkati te bunar dezinficirati otopinom dezinficijensa (pripremljenim prema uputama proizvođača)
  • Nakon što se bunar ponovno napuni podzemnom vodom provesti postupak hiperkloriranja uz nadzor stručnjaka nadležnog zavoda za javno zdravstvo i uz sudjelovanje lokalnih vatrogasnih službi, Crvenog križa ili DUZS-a.
  • Iz bunara uzimati vodu u prikladne posude i obavljati naknadnu dezinfekciju po uputama proizvođača dezinficijensa ovisno o volumenu vode u posudi.
  • Nakon provedene dezinfekcije (npr. preparatima na bazi klora), voda se može koristiti nakon vremena određenog od strane proizvođača (minimalno 30 minuta)

Nikako ne koristiti vodu za piće direktno iz bunara, bez obzira na obavljenu dezinfekciju

OBAVEZNO se pridržavati uputa o rukovanju dezinficijensom, a pri radu s granulatom ili otopinama klora preporučuje se koristiti zaštitna odjeća, maska, gumene čizme te gumene ili plastične rukavice.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content